Dräktresan

https://digitaltmuseum.se/011023536350/kjolsack

2024-07-03

Bakgrund

Jag föddes i Eskilstuna, och även om varken mamma, mormor eller farmor var särskilt intresserade av folkdräkter eller hade egna, så har jag alltid tittat på ”de fina tanterna” vid varje midsommarfirande och önskat att jag hade så fina kläder jag med.

När jag var i början av tonåren så följde jag med farmor till en av hennes vänner som bodde i Vingåker och jag fick se hennes fantastiska dräkt. Denna har funnits i bakhuvudet sedan dess. Och även om jag har rötter där via farmor, så är det inte den dräkt som lockar mig mest. Den är otroligt vacker… men lite mycket ”påfågel” om ni förstår vad jag menar 🙂

Sommaren 2023 var vi uppe i Älvdalen hos svärföräldrarna när vi bestämde oss för att åka och fika på Rot Skans. Till min glädje hade de en utställning där med folkdräkter från Älvdalen. Jag hade ju redan sett den vanliga röda… den som ser ut som alla klassiska folkdräkter från dalarna i princip.
Om man inte vet så mycket om folkdräkter så kan man typ inte skilja dom åt, eller i alla fall är det så jag har uppfattat det när jag tittat runt.
Men i utställningen fanns även en blå och en grön dräkt.
Den blåa var kyrkodräkten, som det finns belägg för från 1800-talet, och den gröna är en rekonstruerad skördedräkt… som det inte finns egentliga belägg för, men som de trots allt har valt att göra en dräkt av.
(Enligt boken Älvdalsdräkten, förr och nu av Älvdalens kvinnliga slöjdklubb).

Mina tankar kring dessa olika dräkter har gått ungefär såhär:
Röd-traditionell daladräkt = tråkigt!
Blå -kyrkdräkten = intressant, vacker, fortfarande traditionell.
Grön -skördedräkten = Hmm… den finns egentligen inte, här kan jag ta ut svängarna och göra egna tolkningar.
Jag har dock landat i att jag tänker börja med kyrkdräkten.
Jag inser att jag behöver börja med något som har lite mer riktlinjer och regler. För hur vet jag vilka regler jag kanske kan bryta om jag inte vet vilka regler som finns?

Bilden på kjolsäcken högst upp här kommer från digitalt museeum, kjolsäcken i sig finns på Historiska museet i Stockholm.
Första gången jag hittade bilden så har jag för mig att det stod att det var en äldre kjolsäck från Älvdalen, ca 1850 eller tidigare.
Nu när jag går tillbaks så hittar jag ingen info alls om ålder. Om jag inte ska tolka accessionsnumret 1903 som någon form av ålder på den.
Jag tror väl att det är större chans att det menas att den fördes in i samlingarna då, så den bör ju ha varit några år redan då… och i så fall skulle ju 1850 eller tidigare kunna stämma… Men det är spekulation från min sida just nu.

Baksidan

… eller ”sök fakta inifrån/bakifrån och ut”.
Jag började med att ta kontakt med Dalarnas Museum i Falun, men de hade ingen bra information att delge mig utan hänvisade mig till Älvdalens Slöjdklubb, vilka jag redan tagit kontakt med efter att åkt förbi Rot Skans under ett besök hos svärföräldrarna, och köpt boken Älvdalsdräkten, förr och nu. Samt försökt titta på utställningen – som visade sig vara nerplockad och ersatt med annat för länge sedan 😉

Slöjdklubben har varit väldigt tillmötesgående, och ett möte är inbokat för att köpa tyger och rita av ett mönster på livstycke. När jag har varit där så kan jag uppdatera med lite mer information.
Men detta är allt jag kan dela med mig av just nu.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I like cookies. Have a few while you are browsing my page.